‘Daha düzeyli bir toplumda yaşamak istiyorsak ilk önce kendimizden başlamalıyız’ gibi paylaşımlar görüyoruz ya sosyal medyada… (Gandhi’den araklanan) Peki hiç davranışlarımızı gözden geçirip, o istediğimiz topluma uygun davranıp davranmadığımızın dürüst bir muhasebesini yapıyor muyuz? Mesela en basitinden başkalarına nasıl hitabet ettiğimize hiç dikkat ediyor muyuz?
Tanımadığımız kişilerle iletişimdeyken istisnasız ‘sen’ değil de ‘siz’ kişi zamirini kullanmayı bir alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Şunu unutmamalıyız: Kimseden -insan ya da hayvan- bir farkımız yok ve kesinlikle kimseden üstün değiliz. Bu ilkeyi gerçekten hazmettiğimizi düşünüyorsak bunu tanımadığımız kişilere nasıl hitap ettiğimizle gösterebilmeliyiz.
Eğer kişinin dış görünüşüne, giyim ve konuşma tarzına, yaptığı işe göre siz değil de sen diye sesleniyorsak içten içe bir ayrım yapıyoruz demektir.
Biliyorum zor, ama birisi ısrarla ‘sen’ diye hitap ediyorsa bile ‘siz’ diye karşılık verebilmeliyiz. Bize nasıl seslenildiği bizden bir şey koparıp değiştirmiyor. Bunu bir zayıflık olarak görmeden herkese eşit olarak saygılı davranmak en azından o kişinin davranışını değiştirmesini sağlayabilir.